5G Nedir?

Dünya gün geçtikçe daha mobilize oluyor ve özellikle video ve müzik akışının popülaritesi arttıkça her yıl daha fazla veri tüketiyoruz. Mevcut spektrum bantları tıkanmakta, özellikle aynı bölgedeki birçok insan aynı anda çevrim içi mobil servislere erişmeye çalışırken hizmette bozulmalara yol açmaktadır. 5G, cep telefonlarından ekipman sensörlerine, video kameralardan akıllı sokak lambalarına kadar binlerce cihazı aynı anda kullanmada çok daha iyi bir sistemdir.

Gelişme süreci devam etmekte ve test yataklarının dünya çapında halihazırda yaşıyor olması durumunda, nerede olursanız olun çevrim içi olan daha hızlı bağlantılar sağlamak için mevcut 3G ve 4G teknolojisi ile birlikte çalışan 2020 yılına kadar 5G ağlarının dünya genelinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Verizon, dünyanın dört bir yanına, 5G ağını 2019 yılının başında başlatarak, gelecek nesil ağları sunan ilk küresel marka haline getirerek şaşırtmıştı.

5G, genel olarak geniş bantlı erişim sağlayan beşinci nesil hücresel ağ teknolojisi olarak bilinmektedir. 3GPP endüstri birliği, “5G NR” (5G Yeni Radyo) yazılımını “5G” olarak kullanan, 2018 yılının sonlarında genel kullanıma giren bir tanım olarak tanımlamaktadır.

Gelecek beşinci nesil (5G) mobil internet bağlantısı, çok daha hızlı veri indirme ve yükleme hızı, daha geniş kapsama alanı ve daha istikrarlı bağlantılar vaat ediyor. Her şey radyo spektrumunu daha iyi kullanmak ve aynı zamanda mobil internete daha fazla cihazın erişmesini sağlamakla ilgili.

Peki tam olarak bize ne sağlayacak ?

Bir mobil veri analizi şirketi olan OpenSignal’dan Ian Fogg “Akıllı telefonlarımızla şimdi ne yaparsak yapalım daha hızlı ve daha iyisini yapabiliriz” diyor.

“Artırılmış gerçeklik, mobil sanal gerçeklik, çok daha kaliteli video, şehirleri daha akıllı yapan şeylerin interneti olan akıllı gözlükleri düşünün.

“Ama asıl heyecan verici olan, öngöremediğimiz inşa edilecek tüm yeni hizmetler.”

5G ile birlikte veri iletim hızında büyük bir artış, uçtan uca bağlantıda yaşanan gecikmenin azalması ve kapsamanın iyileştirildiğini görüyoruz. Mobil oyuncular kumanda üzerindeki bir düğmeye basıldığında ve ekrandaki etkiyi gördüğünde daha az gecikme (veya bekleme) olduğunu fark edecektirler. Mobil videolar eskisine oranla anında ve sorunsuz yüklenebilecek. Video görüşmeleri daha net ve daha az sarsıntılı hale gelecek. Giyilebilir fitness/sağlık cihazları sağlığınızı gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve acil durum ortaya çıkar çıkmaz daha hızlı bir şekilde doktorları uyarabilir. 

Mühendisler, 5G’nin tam olarak hazır hale geldiğinde günümüzdeki hücresel bağlantı sistemlerine göre 1000 kat daha fazla mobil veriyi yönetebileceğini öne sürüyorlar. Ayrıca internete bağlı olarak çalışan tüm cihazlar (telefonlar, arabalar, ev eşyaları, satış makineleri vb. gibi) hem sabit hem de hareketli sistemleri birbirine bağlamada dev bir iskelet görevi göreceği tahmin ediliyor. Genel olarak ekonomistler ve mühendisler bu gelişmelerin ekonomik devrimler yaratacağını öne sürüyor. Bunu mümkün kılacak olan ise yeni teknolojiler, yeni mimariler ve yeni donanımlar olacak.

5G teknolojisi 4 ve ya 4,5G teknolojisinden farklı mıdır ?

Evet, bu yepyeni bir radyo teknolojisidir ancak ilk önce çok yüksek hızların farkına varamayabilirsiniz, çünkü 5G’nin şebeke operatörleri tarafından başlangıçta mevcut 4G/4,5G (LTE – Uzun Süreli Evrim) ağlarında kapasiteyi artırmanın bir yolu olarak kullanılması muhtemeldir. Ancak daha sonra müşteriler için daha tutarlı bir hizmet sağlamaları muhtemeldir. Yani alacağınız hız, operatörün 5G teknolojisini kullandığı spektrum bandına ve operatörünüzün yeni direklere ve vericilere ne kadar yatırım yaptığına bağlı olacaktır.

En hızlı güncel 4G mobil ağlar, ortalama 1Mbps (saniyede gigabit = 1,000Mbps) elde etmeyi umuyor olsa da, ortalama olarak yaklaşık 45Mbps (saniyede megabit) sunuyor. Chipmaker Qualcomm, 5G’nin (laboratuarın aksine) gerçek dünya koşullarında 10 ila 20 kat daha hızlı tarama ve indirme hızı elde edebileceğini düşünüyor.

Bu, mevcut 4G/4,5G/ LTE ağları ile birlikte oluşturulan 5G ağları içindir. Öte yandan, bağımsız 5G ağları, çok yüksek frekanslarda (30GHz demek üzere) çalışarak standart olarak gigabit artı tarama hızlarına kolayca ulaşabilir.

Türkiye’de tüm operatör firmaları tarafından ne zaman hizmete sunulacağı tam olarak bilinmese de, 5G uyumlu telefonların bir süre gündemde olacağı kesin.

 

 

Fotoğraf: http://wallpaperswide.com/mountains_woods_sunset-wallpapers.html

Kaynak:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/5G
2. https://www.bbc.com/news/business-44871448
3.https://www.techradar.com/news/what-is-5g-everything-you-need-to-know
4.https://www.karel.com.tr/blog/5g-nesnelerin-internetini-nasil-etkileyecek

 

 

© 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu maddeleri gereğince yapılan her türlü izinsiz alıntılanma, yayınlama hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

All Rights Reserved © 5846.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.